ATT VARA PILGRIM

VADSTENA

PILGRIMS-

CENTRUM

ATT VARA  PILGRIM

Pilgrimsmotivet finns sedan mycket lång tid tillbaka i nästan alla kulturer och religioner. Att ge sig ut på Pilgrimsvandring eller vallfärd. Pilgrimer finns bland annat inom Hinduism, Islam, Buddhism och Kristendom. Pilgrimerna söker ofta efter det heliga i sina liv. Många vill fördjupa en relation till sig själv andra och Gud. En del vill berätta om livets djupare värden och kanske göra sig tillgänglig för oplanerade möten i nya sammanhang. Ett sätt de gör detta på är att de vandrar eller reser till heliga platser där de kan inspireras av någon som gått före med ett gott exempel.

Pilgrim kommer enligt många från betydelsen i ordet främling. En person som kommer över land, från andra länder och orter. När hon kommer vandrande eller resande så befinner hon sig på främmande mark, bland främmande människor. Detta passar också bra in i andligt överförd mening att vi är här med vår jordliga existens tillfälligt. Liksom i Kristus exempel är vi på väg till ett liv bortom det synliga till ett urhem. Samtidigt hittar vi alltmer in i oss själva, in i våra hjärtan.

PILGRIMENS SJU NYCKELORD

Frihet

Att jag vill ha möjlighet att påverka och förändra påminner mig om min grundläggande frihet - den frihet jag fakiskt har.

Enkelhet

Kanske kan jag upptäcka att en enkel livsstil underlättar för mig att gå den riktning jag väljer för min livsvandring. Och det är ju bra om det också bidrar till att andra människor helt enkelt kan leva.

Tystnad

Tystnaden ger mig vila. Tystnaden kan hjälpa mig att finna och hålla fast vid riktningen på min livsväg.

Bekymmerslöshet

Om jag med full uppmärksamhet ser mer till det jag får än till det som fattas mig kanske jag kan känna en tillit växa i mig.

Långsamhet

Ett sädesfält behöver sin tid från sådd till mognad. Vi människor behöver också tid att vara, växa, mogna. Var och en måste få ta sin tid.

Andlighet

Ger jag min andliga sida tid, form och innehåll blir jag helare, får kraft och hjälp att gåi kälekens inriktning på min livsvandring.

Delande

Vi delar luften vi andas,marken vi står på, tiden, vattnet på jorden och våra kroppar, utsikten, fågelsången... Delandet helar och läker, öppnar för gemenskap, tillit och ansvar.

Pilgrimskransen


Pilgrimskransen är ett pärlarmband med sju olika pärlor som symboliserar de sju nykelorden. Pärlorna vill hjälpa oss att leva som pilgrim genom de sju nyckelorden. Pilgrimskransen togs särskillt fram för fransiskusleden men har blivit ett kärt pilgrimsattribut för pilgrimer runt hela Norden.

De sju nyckelorden har i armbandet olika färger : FRIHET-VIT, ENKELHET-LILA, TYSTNAD- BLÅ, BYKYMMERSLÖSHET-GRÖN, LÅNGSAMHET-GUL, ANDLIGHET-ORANGE, DELANDE-RÖD.
De SVARTA pärlorna påminner oss om vår jordiska vandring och att leva dessa nyckelord varje dag.

Första bokstaven i de sju nyckorden bildar ordet FETBLAD, en tålig växt som påminner  oss  om uthållighet på vår pilgrimsvandring. Pärlorna har även regnbågsflaggans sex färger, de färger som står för respekt, tolerans och människors lika värde. Regnbågen är hoppets båge, Guds eviga löfte till alla människor genom Noa att Gud skapar allt nytt.

Armbandet levereras i en liten tygpåse med tillhörande bok. Franciskusleden har tagit fram text och armband till de sju nyckelorden som Pilgrimscentrum en gång sammanfogade som ord goda att leva efter som pilgrim.

När du köper armbandet stöder du också de ofrivilliga pilgrimerna (flyktingar) genom att behållningen går till pilgrimsdiakoni och till UNHCR:s flyktingarbete. Armbandet kostar 50:- ( 15:- till UNHCR och 15:- till pilgrimsdiakoni).

Pilgrimens krans kan köpas på Pilgrimscentrum i Vadstena.

KONTAKT


PILGRIMSCENTRUM

Klostergatan 7
592 30 Vadstena

Tlf: 0143 - 105 71
info@pilgrimscentrum.se

PILGRIMSCENTRUMS
ÖPPETTIDER


se hemsida

FÖLJ OSS

© Allt är dig givet!

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "samtycker" godkänner du vår användning av cookies.

Ta reda på mer
Jag samtycker