HELIGA BIRGITTA

VADSTENA

PILGRIMS-

CENTRUM

Birgitta – Europas skyddshelgon

Heliga Birgitta är en av de mest märkliga och kraftfulla personerna i svensk historia. Som barn såg hon uppenbarelser med jungfru Maria och den korsfäste Kristus. Tretton år gammal giftes hon bort och fick åtta barn. Efter maken Ulfs bortgång fick hon uppenbarelser om att bygga "den nya vingården", varpå hon vandrade ner till Rom för att stadfästa ett kloster med egen klosterregel i Vadstena. Bara 20 år efter sin död helgonförklarades hon och 1999 utsågs hon till ett av Europas tre skyddshelgon. 

Snabbkurs i Heliga Birgitta

Du som vill ha en snabb översikt över Heliga Birgittas liv kan besöka Svenska kyrkan, Vadstena och Dals församlings hemsida. Där hittar du även länkar till SVT:s dramatiserade dokumentärserie från 2003 om Heliga Birgitta, med Pernilla August i huvudrollen. 

Den 23 juli  är Heliga Birgittas himmelska födelsedag och den firas med stor Högmässa 8:30 och högtidsgudstjänst 19:00 som gestaltas av Societas Sanctae Birgittae. En grupp inom Svenska kyrkan, som i likhet med henne vill tjäna den heliga, allmänneliga och apostoliska Kyrkan i Sverige.

Birgittinorden

Heliga Birgittas har inspirerat människor sedan 1300-talet och hennes arv är i högsta grad levande. I Vadstena sprudlar klosterlivet även på 2000-talet. Ett stenkast från Klosterkyrkan bor Birgittasystrarna. Ett härligt gäng nunnor som förkroppsligar Heliga Birgittas spiritualitet och för klosterrytmen med bön och arbete vidare in vår tid. Birgittinorden, Ords Sancti Salvatoris, Den helige Frälsarens orden, grundades 1370 av Heliga Birgitta. Moderklostret i Vadstena startades 1384 och dess första ledare var Birgittas dotter Katarina. Ett besök hos Birgittasystrarna är - bredvid Heliga birgittas relikskrin - ett av många pilgrimers mål med sin vandring. Klostrets enkla och stilla liv har en dragningskraft på nutidsmänniskan och titt som tätt väcks en klosterlängtan hos dem som besöker systrarna.


KONTAKT


PILGRIMSCENTRUM

Klostergatan 7
592 30 Vadstena

Tlf: 0143 - 105 71
info@pilgrimscentrum.se

PILGRIMSCENTRUMS
ÖPPETTIDER


se hemsida

FÖLJ OSS

© Allt är dig givet!

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "samtycker" godkänner du vår användning av cookies.

Ta reda på mer
Jag samtycker