Materialsida för samarbetspartners

Resursbank

FÖR VÅRA SAMARBETSPARNERS

Är du kommunens ledansvarig, församlingsansvarig för en pilgrimskyrka längs leden, kommunikatör på visitbolag eller driver ett boende som är knutet till St. Birgitta Ways Pilgrims Welcome?  På denna sida kan du som samarbetar med oss beställa material, ladda ner beskrivande texter och bilder, registrera ditt pilgrimsboende och hitta övrig nyttig information för ditt arbete med St. Birgitta Ways

Att märka led med St. Birgitta Ways

GUIDE FÖR MÄRKNING AV ST. BIRGITTA WAYS (SBW)

Alla leder ska ha som mål att märkas i fält enligt Nationellt ramverk för vandringsleder oavsett vilket märke som används, se nedan. 


Då SBW är en samling av olika leder som leder till Vadstena så kommer metoden och frekvensen av märkning med SBW - märket att variera.


Beskrivning av några märkningsvarianter för St. Birgitta Ways i fält

Ett av alternativen nedan är önskvärt för att vara med i St. Birgitta Ways familjen. 

  • SBW märke på varje stolpe i båda riktningar. 
  • SBW märke i en riktning och annat märke (St. Olof eller Jacobs märkning) i andra riktningen. 
  • SBW märke lite då och då, tex i vägskäl eller vid kyrkor eller andra sevärdheter med anknytning till temat pilgrim. 
  • SBW märke + infotext om SBW på ledentré skyltar och/eller andra sevärdheter med anknytning till temat pilgrim. 


Ett av alternativen ovan är önskvärt för att vara med i Saint Birgitta Ways familjen. Ju längre sträckor som är enhetligt märkta desto bättre. Så en dialog om detta över kommungränser är önskvärt. Regional ledsamordnare får gärna ta initiativ till det.


SBW märken går att beställa eller ladda ner längre ner på denna sida.


Nationella ramverket för låglandsleder

Här kan ni läsa om rekommendationer för märkning enligt Kvalitetskriterier för nationella ramverket | Visit Skåne (visitskane.com). Notera att märkningen i fält ska vara tydlig och fungera i båda riktningar. Tätheten avgörs av terräng och målsättningen bör vara att när man passerar ett märke ska nästa synas, särskilt viktigt är det efter vägskäl. Tillstånd att märka är ett krav. 



Färger

Färgkod NCS: S 0580 -Y50R. Samma orangea färg rekommenderas för markering av låglandsled i hela Sverige. Pilgrimsleder kan ha kompletterande märkningskrav. 


Frågor och synpunkter

eva.hagstrom@svenskakyrkan.se 

Bildbank

© Bilderna får endast användas i syfte att sprida information om St. Birgitta Ways och Vadstena Pilgrimscentrum. Använd bildbyline där det är möjligt. Fotograf byline finns vid varje bild.

Kartbild över St. Birgitta Ways 

(Klicka på bilden för högre upplösning)

Pilgrim's Welcome 

(Klicka på bilden för högre upplösning)

St. Birgitta Ways Skyltning

(Klicka på bilden för högre upplösning)

Textmaterial

Här hittar du texter som du kan använda i din kommunikation om St. Birgitta Ways. Det går även bra att klippa ut texter från vår hemsida. 

Textförslag om St. Birgitta Ways

(Textförslag till informationsmaterial, hemsidor mm)


St. Birgitta Ways - The Pilgrim Paths to Vadstena

St. Birgitta Ways är till för alla som vill pilgrimsvandra till och från Vadstena oavsett bakgrund och motiv. Lederna varierar från branta vildmarksleder i djupa skogar till snirklande grusvägar genom varierade slättlandskap. Nästan varje dagsetapp passerar olika skepnader av vatten som bjuder in till ett bad eller en paus. Ofta flera gånger per dag kan du vila i en sval kyrka, uppleva lugnet och historiens vingslag, och kanske känna att du är en del av något större.


St. Birgitta Ways är samlingsnamnet på alla pilgrimsleder som bär mot Vadstena och ska på sikt knyta samman de stora pilgrimsdestinationerna i Norden (Trondheim och Åbo) och övriga Europa (Rom, Santiago de Compostela och Canterbury). Ett nordiskt samarbete växer nu fram mellan St. Olavs Way - på väg mot Trondheim www.pilegrimsleden.no och St. Birgitta Ways – på väg mot Vadstena.


Pilgrimsvandring är en mångtusenårig tradition som finns i alla världsreligioner. På medeltiden var det mycket populärt i Sverige, men Gustav Vasa förbjöd det. Sedan dryga 50 år ökar intresset igen och många ser det som en nödvändig paus i livet, för reflektion och fördjupning. Många vittnar om unika och livsavgörande möten längs vägen. Leden har fått sitt namn av en av Sveriges mest kända personer, Heliga Birgitta. Hennes budskap om fred och enkelhet är högaktuellt även idag och kan inspirera till den nödvändiga omställningen av samhället vi står inför.


Välkommen till en vandring som berör!

Textförslag till ledentréskyltar

(Kortversion till enklare skylt)


Den här leden är en del av Saint Birgitta Ways 

Saint Birgitta Ways är ett samlingsnamn för alla de pilgrimsleder med olika namn som leder till Vadstena och har som mål att knyta samman alla stora pilgrimsorter i Norden och Europa. Leden har sitt namn efter Heliga Birgitta, Sveriges mest kända person och Europas skyddshelgon. Hennes budskap om fred och enkelhet är högaktuellt även idag och kan inspirera till omställningen av samhället. Här hittar du mer information om Saint Birgitta Ways, pilgrimsvandring och tips för att bo, äta och göra. www.stbirgittaways.se 

 

----------------------------------------------------


(Längre version till enklare skylt)


Den här leden är en del av Saint Birgitta Ways 

Saint Birgitta Ways är ett samlingsnamn för alla de pilgrimsleder med olika namn som leder till Vadstena och har som mål att knyta samman alla stora pilgrimsorter i Norden och Europa. Leden har sitt namn efter Heliga Birgitta, en av Sveriges mest kända person och Europas skyddshelgon. Hon levde och verkade i Vadstena under medeltiden och hennes reliker finns i Klosterkyrkan i Vadstena, vilket är själva målet för pilgrimsvandringen. Hennes budskap om fred och enkelhet är högaktuellt även idag och kan inspirera till omställningen av samhället som vi står inför. Här hittar du mer information om Saint Birgitta Ways, pilgrimsvandring och tips för att bo, äta och göra www.stbirgittaways.se 

Filmmaterial

Just nu spelar vi in filmat material från St. Birgitta Ways. På sikt kommer de att publiceras här. Filmerna får endast användas i syfte att sprida information om St. Birgitta Ways och Vadstena Pilgrimscentrum. 

Beställ pilgrimsstämpel

FAQ

Vad är en pilgrimsstämpel?
En pilgrimsstämpel är ett märke som en pilgrim samlar i sitt pilgrimspass under en pilgrimsvandring. Pilgrimerna får dessa stämplar vid olika etapper längs sin vandringsväg, såsom vid kyrkor, kloster, härbärgen, och ibland på andra viktiga platser eller milstolpar. Stämplarna fungerar som bevis på att pilgrimen har passerat specifika punkter på sin väg.


Pilgrimspass, även kallat credencial, är ett dokument som pilgrimen bär med sig och där varje stämpel visar framsteg och resans autenticitet. När pilgrimen når sitt mål, exempelvis Santiago de Compostela i Spanien om de vandrar Camino de Santiago, kan de visa upp sitt pilgrimspass för att få ett certifikat som bevisar att de har genomfört vandringen.

 

Hur ska motivet på pilgrimsstämpeln se ut?

Stämpeln/motivet ska vara enkelt med få detaljer. Den ska symbolisera din verksamhet/plats och med koppling till den aktuella pilgrimsleden.

Här är några exempel på hur pilgrimsstämplar kan se ut

 

Hur stor är en pilgrimsstämpel?

Vi rekommenderar en stämpel med stämpelytan 30 x 30 mm

 

Vem får ha en pilgrimsstämpel?

Vem som helst får tillhandahålla en pilgrimsstämpel. Kyrkor, kloster, övernattningsställen, turistbyråer, restauranger, sevärdheter, museum mm. Ju fler desto bättre för pilgrimsvandraren.

 

Hur beställer jag en pilgrimsstämpel?

Linköpings stift/St Birgitta Ways beställer sina stämplar hos Stämpelfabriken. Det är fritt att beställa stämpel från vilket företag som helst.

 

Vad kostar det att beställa en pilgrimsstämpel?

De priser som Stämpelfabriken har just nu (juni 2024) är följande för stämpel Printy 4923 (30 x 30 mm):

Stämpel i svart kostar 624 kr ex moms. Ink moms 780 kr + frakt

Stämpel övriga färger 674 kr ex moms. Ink moms 842,50 kr + frakt

 

Vid beställningen ska original för stämpeln bifogas.

 

Vem kan ta fram ett original till stämpeln?

Behöver du hjälp med att ta fram ett original kan t ex företaget Himmelsblå hjälpa till. Priset är 500 kr + moms. Himmelsblå ombesörjer då hela beställningen, och ni får en faktura från Himmelsblå för originalet och en faktura från Stämpelfabriken för stämpeln.


Annars kontakta din lokala reklambyrå eller liknande som kan hjälpa till med originalet. 


Fick du inte svar på dina frågor? mejla eller ring Pilgrimscentrum Vadstena.

Pilgrims Welcome

BRA STÄLLEN FÖR PILGRIMER

Längs Birgittavägarna växer just nu ett nätverk av människor fram som vill engagera sig i dig som pilgrimsvandrar. Pilgrim's Welcome är en märkning som Pilgrimscentrum i Vadstena delar ut till de aktörer som har särskillda erbjudanden riktade mot pilgrimer och som har kännedom om pilgrimslederna mot Vadstena. Bra ställen för pilgrimer helt enkelt.


Du hittar våra Pilgrim's Welcome i anslutning till våra leder här>>

Vill du bli ett Pilgrim's Welcome?

Eller kanske ansluta din verksamhet? Enkelt! Fyll bara i formuläret nedan. Vi kommer sedan kontakta er och förse er med ett "pilgrimskit" att ha framme för era gäster. Medlemsskap i Pilgrim's Welcome är gratis och förnyas inför varje ny säsong. Du förnyar ditt medlemskap genom att uppdatera dina uppgifter.