Mellan Jönköping - Ödeshög är de etappkartor för utskrift som Fransiskusleden tagit fram bäst.
Fransiskusledens etappkartor>>
Mellan Ödeshög - Vadstena rekommenderar vi att ni använder Östgötaledens digitala karta över Klosterleden. Den är indelad i tre sträckor:
Ödeshög - Omberg >>
Omberg runt >>
Borghamn - Vadstena >>
Här nedan får du en enkel översikt om var leden går. Om du klickar på knappen till vänster får du upp intressepunkter såsom mat och logi längs vägen samt var kyrkor och andaktsplatser ligger där du kan få pilgrimsstämplar i ditt pilgrimspass. Vi uppdaterar kontinuerligt. Senast uppdaterad 14 maj 2020.
Jönköping - Vadstena
Ca 100 km (7 dagar)
Sträckan Jönköping - Vadstena är kanske nordens vackraste pilgrimsled och först ut att lyftas fram som Birgittaväg. En sju dagars vandring längs Sveriges näst största sjö med hissnande utkiksplatser och unika biosfärområden. CNN listade nyligen Vättern och dess omgivande natur som en av Europas 20 vackraste platser. Sträckan Jönköping - Vadstena binds samman av två välfungerande leder; Fransiskusleden och Klosterleden. Mat och logi för olika budgetar finns ut med hela leden. På vår hemsida hittar du alla de aktörer som deltar i Pilgrim's Welcome - En slags "White Guide" för dig som pilgrimsvandrar.
« Tänk att det går att klara sig med så lite! När allt ska bäras på ryggen blir det uppenbart att vi har mer än vi behöver. En del pilgrimer bestämmer sig för att två klädombyten och tre par strumpor får räcka - och upptäcker att enkelheten öppnar nya dörrar inom dem. Vandringen kan bli inspiration hemma. I en enklare vardag finns det också mer plats för andra. »
Ur boken Pilgrimsliv
Ett sätt att förvandla en vanlig promenad till en pilgrimsvandring är att dedikera den åt något i livet som du vill förändra eller något du vill tacka för. För pilgrimen har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. De inre målen kan vara ökad självkännedom eller att känna frid. Det yttre målet är den fysiska plats där vandringen slutar. Här får du tips på hur du kan planera för både den yttre och den inre vandringen.
Äppellundarna runt Huskvarna, kräftfisket vid Ombergs fot och östgötaslättens vajande sädesfält. Från Grännas äkta polkagrisar till östgötska raggmunkar. Visst finns det matkultur att upptäcka längs leden mot Vadstena. På vår digitala karta har vi listat alla livsmedelsbutiker utmed leden. På tripadvisor hittar du de flesta caféer och restauranger som finns utmed leden. För er som letar regional matkultur kan pröva regional mat i Småland och Östgötamat. Vill ni lyxa till det kan ni kolla in Whiteguide.
Det finns gott om boendealternativ längs lederna från Jönköping till Vadstena. På vår digitala karta har vi listat de aktörer som är med i Pilgrim's Welcome. En kvalitetsmärkning som Pilgrimscentrum delar ut till de aktörer som har erbjudanden speciellt riktade för pilgrimer och som har kännedom om pilgrimsleden. Men det finns givetvis fler platser där du kan bo. Tips är att själv leta boende på exempelvis tripadvisor. Eller om ni vill bo hemma hos locals kan Airbnb vara bra alternativ.
NÄRTRAFIKEN - PERFEKT FÖR DIG SOM VANDRAR! Om du vandrar i landsbygden utanför en tätort och har längre än 2 km till närmsta hållplats för linjetrafik, har du möjlighet att åka närtrafik. Det innebär att en taxi hämtar upp dig och du betalar som om det vore en lokaltrafikresa. Funkar både i Jönköpings län och Östergötlands län. Perfekt för trötta pilgrimer. Läs mer om närtrafiken och hur du beställer den här:
Jönköpings läns närtrafik >>
Östergötlands läns närtrafik >>
TÅGTRAFIK: Det är lätt att ta sig till Jönköping med tåg. Från Stockholm, Göteborg och Malmö hittar du dagliga förbindelser med SJ varannan timme. Från Vadstena går tyvärr inga tåg. Men från Skänninge kan du ansluta till tågnätet. Via SJ.se kan du alltid boka din resa smidigt.
SJ >>
LINJETRAFIK:
Flixbuss och Nettbuss har omfattande linjetrafik till Jönköping. Blåklintsbussar tar dig mellan Vadstena och Stockholm varje dag.
Nettbuss Bus4You >>
Blåklintsbuss >>
KOLLEKTIVTRAFIK: Jönköpings länstrafik är utbyggd hela vägen till Gränna. Vid Ödeshög tar Östgötatrafiken vid.
FLYGTRAFIK: "Behåll tankarna i himlen och fötterna på jorden." Vi rekomenderar alla vandrare att välja resealternativ som är hållbara för miljön. När flyget gjort sin gröna omställning kan vi rekomendera det. Tills dess är tåg ett bättre alternativ.
Pilgrimsrörelsen är en rörelse i hållbarhet. Inte sällan upptäcker vi den inre hållbarheten genom att vandra varsamt fram på jorden. Det kan handla om att lära sig njuta helt och fullt av en blomma vid vägkanten utan att plocka den. Eller att bära med sig andras tappade glasspapper till närmsta sopstation. Allemansrätten uppmärksammar dig på de skyldigheter du behöver förhålla dig till för att Svensk natur ska kunna fortsätta att vara öppen för alla.
« Att lämna alla bekymmer är inte så lätt, men många pilgrimer berättar om hur deras perspektiv förändras och om hur deras tillit växer. Kanske var det inte så viktigt, det som upptog alla tankar där hemma. Kanske är det något helt annat, längst in som blir viktigt istället. Kanske kan vandringen lära oss att vara mer som liljorna på marken. Och världen är full av syskon, och alla är vi på väg. Förhoppningsvis i bra skor. »
Ur boken Pilgrimslivet